OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Genital estetik ameliyatları nelerdir?

Genital estetik ameliyatları nelerdir?

Genital estetik ameliyatları, dış genital bölgenin daha orantılı, estetik görüntü amacı ile yapılan tüm girişime verilen bir tanımdır.

Genital estetik nedir?

Kadınlarda güzelleşme, estetik olarak iyi görünme hissi iç güdüsel olarak kabul edilen durumdur. Bilgi ve paylaşım çağında kadınlar hem tüm beden hemde genital bölge estetiği hakkında yeni algılar, uygulamalar, görünm trendleri ile baş etmek, kendi görünüm hatta cinselliklerini sorgulamak durumunda kalmışlardır. Bu esasında öz güven ve onay ihtiyacınında getirdiği sosyopsikolojik bir durumdur diyebiliriz.

Kadınlarda en sık uygulanana genital estetik ameliyatları yaş ve sosyo ekonomik duruma göre çeşitlilik göstermektedir. Gençlik döneminde vulva, labialar, klitoris ile ilgili estetik onarım ihtiyacı fazla iken ileri yaşlarda, doğum yapmış kadınlarda vajina genişliği, doğum izleri, iç ve dış dudaklardaki orantı bozuklukları sarkmalar, kararmalar daha fazla ön plana çıkmaktadır.

Genital estetik ameliyatları nelerdir?

  • Labioplasti(iç dudak estetiği),
  • Dış dudak estetiği,
  • Klitoral hudoplasti,
  • vajinoplasti,
  • Perine estetiğ,
  • Mensplasti(mens bölgesi estetiği),
  • Vajina gençleştirme,
  • Lazerle vajina daraltma,
  • Lazerle vulva beyazlatma,
  • Kızlık zarı onarımı,
  • Büyük dudak yağ dolgusu,
  • Mezoterapi.

Tüm bunlara geçmeden önce dış genital bölgenin anatomisinden bahsetmek gerekir.

Genital Bölge Anatomisi

Kadın genital bölgesinin iç ve dış olarak ayımak gerekirse dış genital bölge dışarıdan bakıldığında görülen bölgeyi kapsar.

Vulva’da;

  • Mons pubis,
  • Labium majus,
  • Labium minus,
  • Klitoris,
  • Hymen,
  • Perine,
  • Üretra,
  • Vestibul ve salgı bezleri bulunur.

En sık yapılan genital estetik ameliyatları nelerdir?

Tüm dünyada ve ülkemizde en sık yapılan genital estetik ameliyatları iç dudakların küçültülmesi ve asimetrisini giderilmesi anlamına gelen labioplasti(klitoral hüdoplastide çoğunlukla bu operasyona eklenir.) ve vajinanın daraltılması anlamına gelen (perineoplastide genellikle bu operasyona eklenir.) vajinoplastidir. Sıklıkla yapılan diğer genital estetik ameliyatları; vulva beyazlatması, G noktası enjeksiyonu, lazerle vulve ve vajinaya yapılan uygulamarı kapsar.

Labioplasti

Son yıllarda yapılan genital estetik ameliyatlarının yarısından fazlasını kapsayan labioplasti küçük dudaklardaki asimetri, büyüklük, sarkıklık gibi şikayetler ile gelen hastalarda iç dudakların küçültülüp asimetrisinin giderilmesini sağlayan estetik bir operasyondur.

Labioplasti ameliyatı çoğunlukla estetik kaygılarla yapılmakla birlikte bir kısım hastalarda sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığını azaltma içinde başvurmaktadır.

İç dudaklardaki sarkmalar yapısal ve genetik olabileceği gibi hızlı kilo kaybı, zor ve travmatik doğum deneyimleri gibi sebeplerle oluşabilmektedir. Hem cinsel ilişkide ağrı, sık tekrarlayan vajinal mantarlar ve idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunlara yol açabileceği gibi hemde görüntü itibarı ile kadınlarda öz güven eksikliği ve cinsel ilişkide sorunlara yol açabilmektedir.
İşte labioplasti tüm bu nedenlerle iç dudakların küçültülmesi, daha simetrik ve estetik bir görünüme kavuşması için yapılan uygulamaların tümüne verilen isimdir.

Barbie Vajina Estetiği

Esasından bir Hollywood terimi olan barbie vajina dış genital bölgenin kız çocuğu vulvasını andıran bir görünümü hedefleyen genital estetik uygulamadır.

Labioplasti ve klitoral hüdoplasti birlikte yapılarak labiolar oldukça küçük, klitoral hud daha gergin ve düzgün hale getirilirken ortada sadece bir çizgi şeklinde görünüm elde edilmeye çalışılır.

Vajinoplasti

Yapısal olarak geniş veya sık tekrarlayan doğumlar sonrası genişlemiş vajinanın cerrahi yöntemle daraltılması anlamına gelen vajinoplasti labioplastiden sonra en sık yapılan genital estetik ameliyatıdır. Genişlemiş ve eski darlığı olmayan vajina cerrahi olarak daraltılır ve cinsel ilişkide her iki partner içinde vajina daha hissedilir hale gelir.

Perine Estetiği

Perine estetiği çoğunlukla doğum dikiş izlerinin çıkartılması amacıyla yapılsada bazı kadınlarda yapısal olarakta perine denilen vajina ve anüs arasında kalan bölgedeki sarkmalar düzensizlikler doku katlantılarının çıkartılmasını amaçlayan bir genital estetik ameliyatıdır.

Genellikle cerrahi yöntemle yapılan vajinoplastiye eklensede bazen labioplasti esasında yada tek başına da yapılabilir.

Genital estetik ameliyatları nasıl yapılır?

Genital estetik ameliyatları genelde klinik ortamlarda bazen de özel hastanelerde yapılan ameliyatlardır. (Genital estetik ameliyatları Ankara ilinde hizmet vermekte olan kliniğimizde yapılan ameliyatlardır).

Hem vajinoplasti hem laioplasti operasyonları tercihen sedasyon tipi anestezi eşliğinde yapılan ortalama 30dk civarı süren ameliyatlar olmakla birlikte uygun vulvalarda lokal anstezi ile de bu operasyonlar yapılanbilmektedir.

Lazerle vajina daraltma, sıkılaştırma, lazerle veya mezoterapi ile genital bölge beyazlatma işlemleri anestezi gerektirmeyen, klinik ortamda gerçkleştirilen uygulamadır.

Genital estetik ameliyatları kimler tarfından yapılmakdır?

Genital estetik ameliyatlarında en önemli faktör hekimin bu konudaki deneyimidir. En iyi sonucu almak içim hekim araştırılmasını çok iyi yapmak gerekir. Genital estetik ameliyatları konusunda deneyimli jinekologlar ve plastik cerrahlar tarafından yapılmaktadır.

Genital Estetik ve Orgazm

her ne kadar doğrudan bağlantılı olmasada genital bölgeye ait estetik algı çoğu kadında dolaylı olarak cinselliğinin, kabul görülebilir onayı ve tamamlama duygularını etkilemektedir. Dolayısı ile objektif olamayan bir fenomen olan kadın orgazmıda bu durumdan etkilenmektedir.

Topumda kadının yaşadığı genital estetik problemler, çekinceler gibi unsurlar nedeniyle kişinin bazen jinekoloğunun fahi açılmakta zorlandığı sorunlar haline gelebilmektedir. Azalmış özgüven, kendini yetersiz hissetme, bazen partner tarafından bu konunun dile getirilmesi kadınlarda cinsel ilişkiden haz almama ve orgazm sorunlarına yol açabilmektedir. Zaten cinselliği ile yeterince barış içinde olmayan bir kadın için genital estetik sorunlar hem psikolojik problemlere yol açmakta hemde evlilik birlikteliğinde çatlaklara neden olabilmektedir.

Orgazmı etkileyen genital estetik sorunlar nelerdir?

  • Genital dış görünüşün estetik olarakdüzgün olmaması,
  • Vajinanın normalden daha bol olması,
  • Labiaların çok büyük sarkık olması,
  • Perinenin gevşek ve düzensiz olması nedeniyle sıralayabilir.

Genital estetik ameliyatları orgazmı nasıl etkiler?

Genital estetik ile hem kadının özgüveni yerine gelir hem de gerçekten fiziksel olarak klitoral uyarı artar ve orgazmı daha kolay hale gelir. En sık yapılan genital estetik operasyonu olan labioplastide iç dudaklar estetik olarak düzeltilir, klitoris üzerindeki fazla deri çıkartılır. Böylelikle çiftin ilişkiye odaklanması, kadının özgüveninin artması sağlanır, ayrıca klitoral uyarı, üzerindeki fazla doku çıkartıldığı için daha kolay olur.

Vajinoplasti için başuran kadınların ifadeleri ve cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ortaya çıkan sesler penisi kavrayamamak partnerine mahcup olmak gibi söylemler mevcuttur. Vajina cerrahi yöntemle daraltılareak tüm bu şikayetelr giderilir. Ayrıca sık ve dar bir vajina cinsel ilişki esnasında klitoris ve G noktası üzerindeki mekanik baskıyı arttırıp orgazma hem daha kolay hem daha derin hale getirilir. Vajinoplasti erkek partnerin orgazmda belirgin olarak artış söz konusudur.

G noktasına uygulanacak dolgu işlemleri ile vajinoplastide olduğu gibi bir mekanik baskı sağlanıp orgazmı kolaylaştırıcı ve artırıcı bir etki sağlamaya çalışılır.

Doğum sonrası oluşan epizyotomi skralrının çıkartılması orgazmı kolaylaştırmaz bir dşiğer genital estetik ameliyatıdır. Kötü iyilşemeye bağlı meydana gelen nedbe dokuyu, ilişkide ağrıya ve cinsel isteksizliğe neden olur. Ayrıca nedbe dokusu o bölgedeki şekil bozukluğuda yaparak kadının eşinden utanmasına , özgüven eksikliğe dolayısı ile cinsel ilişkide kaçınmaya kadar varan sorunlara neden olmaktadır.

Doğum sonrası oluşabilcek deformasyonların ortadan kaldırılmasına yönelik yaptığımız genital estetik ameliyatı sonrasında kadınların kendilerine öz güvenleri artmaktadır. Perine estetiği başlığında yapılan doğum sonrası izlerin ortadan kaldırılması ameliyatına eşlik eden vajina daraltma ameliyatı ile birliktem hem dış görünüm çok düzgün hale gelmekte hemde vagina eski, doğum yapmamış formuna dönmektedir. Böylece kadının öz güveni artarak cinsel ilişki kalitasi artmakta ve orgazm sorunları ortadan kalmaktadır.

Vaginal Darlığıda Orgazmı Bozar!

Zor ve travmatik doğum sonrasında epizyotomi bölgesindeki nedbe dokusu kadar vajinaya uygulanan dikişlerde ilerleyen zamanlarda vajinada darlıklara neden olup ağrılı cinsel ilikiye, ilişkiye red etmeye ve orgazm bozukluklarıne neden olmakta. Cerrahi yöntem ile vajina olması gereken doğal genişliğine kavuşmakta ve ortaya çıkan cinsel sorunun önüne geçmektedir.

Güncelleme Tarihi: 29.09.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326