OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Vulvar Vestibulit Sendromu

Vulvar vestibulit sendromu kadınlarda kızlık zarı kenarlarında oluşan sebebi tam olarak bilinmeyen oldukça ağrılı bir inflamasyon hastalığıdır.

Vulvar Vestibulit Sendromu

Kadın dış genital bölgesine verilen isim vulvadır. Vulva bölgesindeki ağrılara ise vulvadini ismi verilmektedir.

Kadınlarda cinsel ilişkierde ağrı, ilişkiye girmeme, acı gibi semptomlar olduğunda akla gelen bir sebeple vulvar vestubilit sendromu olmalıdır. VVS esasen toplumda oldukça sık görülen , kronik vajinal enfeksiyonlarla sıklıkla karıştırılan, tanısı konulmayan tıbbi bir sorundur.

Vulvar vestibulit sendromu nedir?

Vulva bölgesi kadınlarda genital bölgeye dışarıdan bakınca görülen kısımdır. Vestibulum ise dış genital ve vajinayı birbirine bağlayan kızlık zarı ve çevre dokusuna verilen isimdir. Vulvar vestibulit ise tam bu geçiş bölgesindeki çoğunlukla sebebi tam olarak belli olmayan inflamasyonun ismidir.

Vulvadini genel olarak vulva bölgesinin ağrısını tanımlarken vulvar vestibulitte ağrı daha keskin ve daha lokaldir. Bu klinik tabloya sendrom denmesinin nedenide tıpta sebebi tam olarak belli olmayan tablolara verilen genel bir isim olmasıdır.

Vulvar vestibulit sendromunun belirtileri nelerdir?

VVS kadınların cinsel yaşamını oldukça olumsuz etkileyen tıbbi sorundur. Hastalar genellikle;

  • Yanma,
  • Batma,
  • Ağrılı cinsel ilişki,
  • İlişkide batma acı,
  • Vajinal kuruluk gibi şikayetlerle doktor doktor dolaşırlar.

Açık bir yaraya tuz basıyormuş gibi ifadesi vulvar vestibulit tipiktir aslında. Bu şikayetler kadında cinsel işlev bozukluğu, cinsel ilişkiye hiç girememe yada ilişkiden kaçınma gibi davranışlara neden olur.

Vulvar vestibulit sendromunun sebebi nelerdir?

Sendrom nedeni tam olarak belli olmayan yerine geçe bir ifade olmakla vulvar vestibulit sendromu birlikte çoğunlkla kronik ve tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyonlar, şiddetli ve doğal olmayan vajinal akıntılar kronik irritan maddeler, genital bölgeye uygulanan jeller, kremler, şampuanlar, parfümler, v.s vestibulumda yangıya neden olabilmektedir.

Vulvar vestibulit sendromunun tanısı nasıl konulur?

Vulvar vestibulit sendromu tanısı koymak için ağrılı cinsel ilişki şikayeti ile gelen kadınlarda vestibulim mutlaka değerlendirilmelidir. Dışarıdan bakıldığından vestibuler bölge oldukça kızarık, şiş, ödemli görünür. Muayenede bu bölgeye hassasça dokunmak dahi kadında ileri derecede hassasiyet ve acı vardır.

Ayrıca VVS tanısı koymak için muayeneye ek olarak hekimin hasta ile detaylıca konuşması ve ayrıntıları kaçırmaması gerekir.

Hafif düzeydeki vulvar vestibulit sendromunda kadın partneri ile çok zorlansada ilişkiye girebilmekte iken ileri derece VVS’lerde cinsel ilişki hiç mümkün olmamaktadır. Çünkü ilişki esnasındaki şiddetli acı hissi kasılmaya neden olmakta ve cinsel birleşmeye imkansız hale getirmektedir. İleri düzeydeki VVS’lerde hasta sıkı pantolon, tayt veya bikini giyildiğinde dahi sürtünmeye bağlı acı çektiğini ifade etmektedir.

Vajinusmus ve vulvar vestibulit farkı nedir?

Vajinusmus ve VVS temel olarak farklı tanılar olmasına rağmen çoğunlukla karıştırılmaktadır. Her ikisindede cinsel ilişkiye karşı bir kaçınma reaksiyonu söz konusudur. Ancak vajinusmustaki temel neden psikolojiktir ve ağrı duyma endişesininetkeni farklıdır. Vulvar VS ise kadın daha önce normal bir cinsel yaşam sürdürmesi bir sebeptir, vestibulim bölgesindeki yangıdır.

Vulvar Vestibulit Sendromu Tedavisi

Vulvar Vestibulit Sendromu Tedavisi Ankara kliniğimizde önce tanının doğru konulması gerekmektedir. Bu sendromdan muzdarip kadınlar tam olarak tanı konulamadığından klinik klinik gezmekte gereksiz psikolojik seanslara girmek durumunda kalmakta akapuntur, ozon tedavisi, aroma terapi, hipnoz vs. gibi yöntemlerle sorunlarına çözüm aramaktadırlar.

Hastaların eş zamanlı vajinal kuruluklarıda mevcut olduğu için kullanılan vajinal kayganlaştırıcılar, kremler, fitler altta yatan bir inflamasyon olduğundan işe yaramamaktadır.

VVS Tedavisi başlanmadan önce vajinal kültür, idrar kültürü gibi testler yapılmalı, altta yatan enfeksiyon varsa mutlaka tedavi edilmelidir. İlaç tedavisine rağmen hastanın şikayetlerinde gerileme olmaz ise cerrahi yönteme başvurmak gerekebilir.

Bazı vakalarda bölgeye Hyalüronik Asit uygulaması, lazer radyofrekans gibi kolojen üretimini tetikleyen yöntemler faydalı olabilmekte ve hastanın şikayeti gerileyebilmektedir.

Vulvar Vestibulit Cerrahi Tedavisi

Vestibulektomi adı verilen cerrahi bir yöntem ile vulvanın vestibulum bölgesindeki cilt dokusunun çıkartılması vulvar vestibulitin kesin tedavisidir. Vestibuloktomi poliklinik şartlarında uygulanabilen 15-20dk’lık bir uygulamadır. Aynı gün eve gidebilir ve 2-3 gün sonra normal hayatına dönebilir. İşlem ertesi gün duş alabilir. Ancak ilişki için 3-4 hafta beklemek gerekir.

Güncelleme Tarihi: 25.10.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326