OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Kürtaj Riskleri

Kürtaj Riskleri

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Basit bir operasyon gibi görünse de kürtajın da bazı riskleri mevcuttur. Bu riskleri artıran faktörler önemlidir. Gebelik haftası ilerledikçe kürtaja bağlı her türlü risk artmaktadır. Yapısal olarak rahim anomalisi olan hastalarda (rahimde perde veya çift rahim gibi) risk bir miktar daha yüksektir. Missedabortus denilen rahimde bebeğin kalp atımının durduğu vakalarda da kürtaj riski canlı bebekte olduğundan biraz daha yüksektir.

Böyle durumlarda uygun steril şartlarda tecrübeli ellerde uygun teknikle kürtaj riskleri oldukça azalmaktadır. Rahimin pozisyonundan kaynaklanan (öne veya arkaya aşırı dönük rahimlerde) veya rahim ağzının darlığından kaynaklanan bazı vakalarda kürtaj zor olabilir. Böyle durumlarda kürtajdan 4-6 saat önce rahim ağzını yumuşatıcı ilaç kullanıldığında işlem kolaylıkla yapılabilir.

Kürtaj Nedir? Riskler Var mı?

Kürtaj işlemi istenmeyen gebeliğin yasal sınırlar çerçevesinde cerrahi bir müdahale ile sonlandırılması işlemidir. Bu operasyon düşük riskli bir müdahale kabul edilmekle birlikte uzman olmayan kişiler tarafından ve steril olmayan ortamda, steril olmayan aletlerle yapıldığında bazı komplikasyona neden olabilmektedir.

Gebeliğin haftası arttıkça kürtaj işleminin riskleride artmaktadır. Kürtaşta cerrahi bir müdahaledir ve tüm diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bazı riskleri barındırır. Bunları konu başlıkları ile sıralamak mümkündür.

Kürtaj Sonrası Enfeksiyon

Steril koşullarda yapılan kürtaj işleminin kendisi enfeksiyona neden olmaz ancak hastanın kendisinin dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar vardır. İşlem sonrası rahim ağzının henüz kapanmadığı erken dönemde (işlem sonrası ilk 2 hafta) cinsel ilişki olmalıdır, ayrıca hekimin reçete ettiği antibiyotik mutlaka kullanılmadır.

Kürtaj Sonrası Parça Kalması

Ultrason eşliğinde yapılan kürtaj işlemlerinde çok daha az olmak üzere bu risk tüm kürtajlarda mümkündür. Çok erken gebelikte veya 10 hafta sınırında yapılan kürtajlarda parça kalması komplikasyonu ile daha sık karşılaşılır.

Parça kalması demek gebelik meteryalinin rahimden tam olarak uzaklaştırılamamış olması demektir. İşlem sonrasında parça kalanlarda kanama 2 haftanın üzerinde sürer ve miktarı da fazladır. Ayrıca parça kalması müdahale edilmezse rahim içinde enfeksiyona yol açabilir. Tedavisi kalan dokunun çıkartılmasıdır.

Kürtajda Rahim Delinmesi

Vakum aspirasyon yöntemi ile yapılan kürtajlarda neredeyse hiç görülmezken küret kullanılan kürtajlarda nadiren de olsa gerçekleşen bir komplikasyondur. Gebelik haftası arttıkça bu kürtaj riski artar.

Kürtaj Yapılamaması

Rahime daha önce yapılan cerrahi işlemlerden dolayı rahim ağzının açılamaması nedeniyle kürtajın gerçekleştirilememesi durumları da görülebilir.

Asherman Sendromu

Rahim içi yapışıklık anlamına gelen asherman sendromu genellikle küretle yapılan ve endometriyumun çok kazındığı vakalarda yada steril aletlerle yapılmayan kürtajlarda enfeksiyon nedeniyle içeriden yapışması ile ortaya çıkan bir durumdur. Önemli bir kısırlık nedenidir.

Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devam Etmesi

5 haftanın altında yapılan kürtajlarda yada HCG henüz yeni yükselirken yapılan kesenin görülmediği kürtajlarda gebelik devem edebilir. Buda kürtaj risklerinden biridir.

Güncelleme Tarihi: 26.10.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326