OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Hamilelikte Denize Girilir Mi?

Hamilelikte Denize Girilir Mi?

Hamilelikte Denize Girmek

Havasının oldukça sıcak olduğu yaz günlerinde gebelerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de ; “ denize veya havuza girmem bebeğime zarar verir mi “dir.

Hamilelikte Havuza veya Denize Girmek Sakıncalı Mıdır?

Gebelik takibinde ilk üç aydan sonra hamilelerin yapabileceği egzersizleri tanımlarken yüzmeyi özellikle vurgularız diğer egzersizler ise yürüyüş , yoga ve pilatestir.

Gebelikte denize girmek zararlı değildir. İmkan varsa havuz yerine denize girmek gerekir. Ancak girilecek denizin ve plajın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Denizden mikrop kapma olasılığı daha düşük olmakla birlikte girilecek suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü suyun temiz olması cilt mantarları, göz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları ve vajinit gibi hastalıklara yol açabilir.

Hamilelikte Denizi Mi Havuzu Mu Tercih Etmeliyim?

Deniz ve havuz imkanları bir arada ise gebelikte denizi tercih etmek çok daha uygundur.

Kalabalık ve sık kullanılan, hijyeninden emin olunmayan havuzlara gebelerin girmesi önerilmez. Tenha ve hijyenik havuzlar kuralları ile kullanılabilir.

Havuza girmeden önce duş alınması, bone kullanılması havuz sonrası tekrar duş alınması ve mayonun sık değiştirilmesi gebelerde ekstra önemlidir. Kulak yolu enfeksiyonu,idrar yolu enfeksiyonu, gözde konjiktivit ve vajinada vajinit gibi sorunlarla karşılaşmamak için dikkatli olunmalıdır. Göz için deniz maskelerinin kullanımı, kulak tıkacı kullanımı ve ıslak mayo ile kalmamak bu açılardan önemlidir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Denize Girilebilir Mi?

Yolunda giden bir gebelikte gebenin kendini koruyacağından, dikkat edeceğinden emin olunur ise ilk 3 ay içerisinde denize girilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak ilk 3 ay düşük tehditinin en sık görüldüğü aylardır.

Risk almamak adına ilk 3 ayı geçirdikten sonra deniz ve havuz tercih edilmelidir. Ayrıca oluşacak idrar yolu, göz, kulak ve vajinal enfeksiyonlarda ilk 3 ayda verilecek ilaçlar bebeğin gelişimini olumsuz etkileme ihtimali daha yüksektir. Tüm bunları göz önünde bulundurmak akıllıca bir yaklaşımdır.

Hamileliğin Son 3 Ayıda Denize Veya Havuza Girilir Mi?

Gebeliği normal süreçte devam eden tüm gebelerin yapabileceği bir aktivite olan yüzme anne ve bebeğe de olumlu faydalar sağlar.

Kontrollerinde su gelmesi veya erken doğum riski olan hamileler plasenta previyası olup kanama sorunu yaşayan gebeler doktorları aksini önermedikçe deniz ya da havuza girmemelidir.

Yolunda giden gebelikte haftada 3 gün, 45 dakikayı aşmayacak şekilde yüzmek anne ve bebek için gayet yararlıdır.

Hamilelikte Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmek hamilelerde en faydalı sporlardan biridir. Özel bir durum söz konusu değilse haftada 3-4gün yarım saat yüzmek hem anneye hem bebeğe oldukça faydalıdır.

Gebelikte yüzme sporunun faydalarını sıralayacak olursak;

  • İlk aylarda bulantı ve kusma şikayetlerinin azalmasını sağlar.
  • Sırt ve bel ağrılarını önler, kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.
  • Psikolojik rahatlama sağlar ve stresi azaltır.
  • Uyku sorunlarını azaltır.
  • Vücuttaki kan dolaşımını artırdığı için bebeğin bol oksijen almasını sağlar.
  • Gebelikte fazla kilo alınmasına engel olur.
  • Doğumdan sonra forma girmeyi kolaylaştırır.

Hamileyken Denize Girerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebeliğin ilk 3 ayında düşük tehditi olan, son dönemlerde erken doğum riski olan anne adayları mutlaka tüm spor aktiviteleri için hekimin görüşü alınmalıdır.

Gebelikte aşırı sıcaklara maruz kalmak hem anne hem bebekte sıvı kayıplarına ve bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle anne adayları sıcak saatlere dikkat etmeli sabah 10 dan sonra öğlen ise 16 dan önce güneşten kaçınmalıdır.

Hızlı kuruyan mayolar tercih edilmeli veya en uygunu ıslak mayo ile uzun süre kalınmamalı ve sık mayo değiştirilmelidir.

Gebeliğin özellikle 20. Haftasından itibaren bacak krampları başlayacağı için hamileler yüzerken kramplara karşı dikkatli olunmalı tek başına açılmamalıdır.

Çok sıcaklarda gölgede olunsa dahi tüm vücuda ve yüze yüksek korumalı kremler sürülmelidir, çünkü bebelikte özellikle yüz bölgesinde leke oluşumuna artış eğilimi vardır.

Güneşten korunmak için açık renkli bol kıyafetler ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Sıvı alımı asla ihmal edilmemelidir, tercihen günde 2.5-3 litrenin altına düşülmemelidir.

Girilecek suyun temiz olduğundan emin olunmalıdır. Eğer su temiz değilse cilt mantarı, idrar yolu enfeksiyonu, göz iltihapları, vajinit gibi durumlara yol açabilir. Plaj ve kıyı seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de koli basili oranıdır. Denize E.Coli kanalizasyon yolu ile karışacağından olası cilt, göz enfeksiyonları ve ishale maruz kalmamak için mümkünse bölgenin il veya ilçe sağlık müdürlüğünden bu konuda yardım ve bilgi alınabilir.

Hamilelikte Güneşlenmek Zararlı Mıdır?

Gebelerin denize güneşin en etkili olduğu öğlen saatlerinde girmemeleri uygun olur. Bu saatlerde güneş ışınları çok etkili olduğu için annede sıvı kaybına yol açabilir, tansiyon düşmesi, güneş çarpması gibi durumlar gelişebilir. Güneşlenmek veya bronzlaşmak amacıyla güneşte fazla kalmak sakıncalıdır.

Güneş yüzde ve vücutta lekelere neden olacağı için zararlı güneş ışınlarından korunmak için mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Hamilelikte Termal Havuzlar Sakıncalı Mıdır?

Gebelikte hamam, sauna ve sıcaklığı 39 derecenin üzerinde olan termal havuzlara girmek hem bebek hem anne açısından sakıncalı kabul edilmektedir.

Yüksek sıcaklık değerleri özellikle bebeğin organ gelişiminin en krıtik oldğu ilk 3 aylık dönemde teratojenik özellikledir (yani sakatlık yapıcı) Bebek gelişimindeki bu olumsuz etki azalmakla birlikte ikinci ve üçüncü 3 aylık dönemde de devam etmektedir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde hamam ve sauna kullanımı fazla olan gebelerde bebeğin beyin ve anatomik anomalileri açısından detaylı incelenmesi uygun olur.

Güncelleme Tarihi: 28.10.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326