OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Esnek Kızlık Zarı

Esnek Kızlık Zarı

Esnek kızlık zarı ne anlama gelir?

Esnek kızlık zarı elastin yapısı fazla yaklaşık 1-2 cm incelikte ve yırtılmadan esneyebilen kızlık zarı çeşidine verilen isimdir. 10 genç kızdan 1‘inde kızlık zarı esnek yapıdadır ve ilişkide yırtılma olmaz dolayısıyla kanama meydana gelmez.

Kanama olmadığı için genç kızın daha önce ilişkiye girdiği düşünülebilir buda eşler arasında probleme sebebiyet verebilir. B u durum jinekolojik muayenede net olarak tespit edilir.

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı yani tıbbi ismi ile hymen vagina girişini örten, dışarıdan bakınca görülemeyen ergenlik dönemine kadar vaginayı dışarıdan gelecek mikroorganizmalardan koruyan sınır açısından fakir, kalınlığı kişiden kişiye değişen mukoza katlantısıdır.

Esnek kızlık zarı nedir?

Hymen yani kızlık zarı yapısının diğer zarlardan daha ince, ortadaki halkanın daha geniş olması ile esnek kızlık zarı tanısı konulur. Esnek yapıdaki kızlık zarı ilk ilişki ile kanamaz, çünkü yırtılma gerçekleşmez. Bu tür kızlık zarları genellikle ilk normal doğum esnasında bütünlüğünü kaybeder. Esnek kızlık zarı görülme oranı yaklaşık %25-30 arasındadır.

Kızlık zarının esnek olduğu nasıl anlaşılır ?

Kızlık zarının esnek olup olmadığını kişinin kendisinin görmesi ve anlaması (jinekolog değilse) mümkün değildir. Bu sadece jinekologa başvurup muayene ile anlaşılır.

Her kızlık zarı ilk ilişkide kanamak zorunda mıdır ?

Hayır. Her kızlık zarı ilk ilişkide kanamak zorunda değildir.

Tüm kızlık zarlarının %25-30 kadarı esnek dediğimiz yapıdadır ve ilişki ile kanamaz. Esnek kızlık zarı ifadesi zarın içeriye doğru esnemesi anlamına gelmez. Bu tür kızlık zarlarında diğerlerine nazaran ortadaki halka daha geniştir ve penisin giriş çıkışına izin verir ve kanama olmaz. Biz buna duhule musait deriz.

Güncelleme Tarihi: 16.10.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326