OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Bekaret Raporu Kimler Tarafından Verilir?

Bekaret Raporu Kimler Tarafından Verilir?

Bekaret raporu kimler tarafından verilir?

Bekaret raporu genellikle adli olgularda kişiler veya çiftler tarafından istenmektedir. Bekaret raporu, kişinin kendi rızası ve yazılı izni olmak kaydı ile devlet hastaneleri veya adli tıp kurumlarınca verilmektedir. 18 yaşından küçük kişilerde bekaret raporu için anne ve babanın rızasının alınması şartı bulunmaktadır.

Bekaret nedir?

Jinekolojik anlamda bekaret hymenin yani kızlık zarının doğal bütünlüğünde herhangi bir bozulma olmadığının terimsel ifadesidir.

Bakirelik nedir?

Kızlık zarı yapısının doğal bütünlüğü göz önüne alındığında zarda herhangi bir bozulma olmayan kişiler için kullanılan ifadedir.Sosyolojik anlamı daha önce hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişi anlamına gelir.

Bekaret raporunu kimler verir?

Bekaret raporu yasal olarak talep edildiğinde verilen bir rapordur.Jinekolog bir kişi için tek başına rapor vermez. Ancak yasal yollarla, bu rapor talep edildiğinde, adli tabib, psikiatır ve jinekolog birlikte bu raporu verebilir.

Bekaret Raporu İsteyen Erkek

T.C. kanunlarına göre kişisel bilgilerin korunması hakkı kapsamında 18 yaş üzerindeki hiçbir kadının muayene bulguları eşi dahi olsa bir başkası ile paylaşılmaz. Bekaret raporu isteyen erkek eğer kadın ile evlilik bağı içerisinde ise savcılık yolu ile bu bilgiye ulaşmak için başvuruda bulunabilir.

Bekaret raporunda ne yazar?

Bekaret raporunda muayene bölümünde hymen (kızlık zarı) yapısının bütünlüğü, bozulup bozulmadığı, bozuldu ise bölgesi ve kaç yerinden bozulduğu, bozulmanın yeni mi olduğu( ilk gün içerisinde anlaşılır) yoksa edki yırtık mı olduğu gibi tanımsal ifadeler yazar.

Esnek kızlık zarı raporu nasıl alınır?

Özel hastanelerde çalışan jinekologlar ve muayenehane hekimleri 18 yaşın üzerinde muayene arzusu ile gelen kişiyi muayene edip kızlık zarının durumu ile ilgili bilgiyi şifaen verebilirler yani rapor dahi verseler yasal bir geçerliliği yoktur. Dolayısı ile zarın esnek olup olmadığı ile ilgili yasal bir başvuru olmadıkça rapor edilemez.

Güncelleme Tarihi: 29.09.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326