OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Kalıcı kızlık zarı dikimi ne zaman yapılmalı?

Kalıcı kızlık zarı dikimi ne zaman yapılmalı?

Kızlık zarı vajina girişinde küçük dudaklardan 2-3 cm içeride vajina girişi ile dış genital bölümü ayıran 1,5-2 mm kalınlığında bir deri kalıntısıdır.

Kızlık zarının kalınlığı ve biçimi kişiden kişiye değişmektedir. Ayrıca ne kadar içeride oluğuna özellikle kişinin kilosu ile ilişkilidir. Kilolu kişilerde daha içeride, zayıflarda ise cilde daha yakın bir şekilde konumlanmıştır.

Kızlık zarı herhangi bir işlevi olmamasına rağmen pek çok toplumda bekaretin ve namusun bir simgesi haline gelmiştir. Bir kişinin önceden ilşkiye girip girmediği de bir jinekolog tarafından yapılan kızlık zarı muayenesi ile saptanmaktadır. Bu yazımızda kalıcı kızlık zarı dikimi ne zaman yapılmalı? konusunu işleyeceğiz.

Kızlık Zarı Nedir?

Kızlık zarı tıp literatüründe hymen (himen) olarak geçer. Hymen Roma ve Yunan mitolojilerinde evlilik ve düğün tanrısı olup Dianisuz ve Afroditin oğludur. Gerdek gecesi Hymen’ e adandığından kızlık zarı da bu isimle anılmaktadır. Mitolojide Hymen kanatlara sahiptirve elinde de bir meşale vardır.

Bazı kültürlerde kızlık zarı genelde sembolik bir yere sahipken özellikle Müslüman ülkelerde namus ve el değmemişliğin bir simgesi olarak değerini korumaya devam eder.

Kızlık zarı vajina ve vulva arasında bulunan 2-3 cm inceliğindeki mukozamsı bir zardır. Vajinaya bakan iç kısmı aynı ağzımızın içini kaplayan muköz bir yapıya sahipken dış kısmı deriye benzemektedir.

Normal yapıdaki kızlık zarı vajina girişinde ortada değil kenarda bulunmaktadır ve vajina girişini tam olarak kapatmaz. Aksi taktirde vajina içinden dışarıya adet kanı çıkamazdı, yani kızlık zarı ortası boşluk bir çember formundadır.

Latince adı Hymen olan kızlık zarı vajinal mukus salgılarının akabilmesi ve adet kanamasının olabilmesi için belli bir açıklığa sahiptir. Bu açıklığın şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı görünümlerde bulunmaktadır. Toplumsal olarak büyük bir önemi olduğu düşünülen kızlık zarı cinsel birliktelikte açılabildiği gibi, travma, yanlış spor aktiviteleri veya vajina içerisine sert bir cismin girmesi gibi nedenlerle de zar gidebilmektedir.

Fonksiyonel olarak kızlık zarının vücutta ciddi bir görevi olmasa da özellikle kız çocuklarında enfeksiyonu önlemek için bir bariyer görevi gördüğü farzedilmektedir. Kızlık zarı çoğunlukla ilk cinsel birliktelik sırasında esneyerek ya da yırtılarak açıldığından toplum içerisinde bekaret simgesi olarak da bilinmektedir. Ancak nadir de olsa kadınlarda doğuştan kızlık zarı olmayabilir.

Kenar yüksekliği çok fazla olmayan kızlık zarı türleri ilk ilişki ile birlikte kanamaz veya kanama çok az olur (1-2 damla) olmaktadır. Bu tür kızlık zarı halk arasında “esnek zar“ olarak tabir edilmektedir. Kenar yüksekliği fazla ve daha kalın kızlık zarları ise ilk ilişki ile birlikte normalden fazla miktarda kanamaktadır, bu son derece nadir bir durumdur.

Kızlık Zarı Dikimi, Hymenoplasti Ameliyatı Çeşitleri

Kızlık zarı dikimi, hymenoplasti ameliyatı olarak da bilinir, kızlık zarı onarımı vajina estetiği ameliyatları arasında sayılmaktadır.

18 yaşını doldurmuş her genç hanım kendi isteği ile jinekolojik muayene olabilmekte ve kendi rızası dahilinde hymenoplasti işlemi yaptırabilmektedir. Hastanın daha önceden kaç kez birlikte olduğu, daha önceden kürtaj işlemi yapılmış olması veya doğum yapmış olması kızlık zarı dikim işlemini engellemez. 18 yaşından küçük hastalarda muayene ve işlem için anne yada babasından birinin yanında olması ve işlem için izin bildiren bir form doldurup imzalaması gerekmektedir.

Kızlık zarı dikimi halk arasında ve tıptan birçok şekilde adlandırılmaktadır; kızlık zarı onarımı, zar diktirmek, kızlık zarı tamiri, kızlık diktirmek, hymenoplasti gibi.

Kızlık zarı tamirinde amaç yırtılmış himen ve vajina kenarlarını kesip karşılıklı dikerek kızlık zarını tekrar eski haline getirmek ve cinsel ilişki ile kanama olmasını sağlamaktır. Bunun için farklı yöntemler vardır.

Kızlık zarı dikimi yöntemlerinden hangisinin yapılacağına hasta muayenesi ve öyküsüne göre karar verilir. Muayenede kızlık zarının çeşide ve zedelenme derecesi belirlenir, öyküde ise ilk ilişkinin ne zaman olacağı sorgulanır. Tüm bu faktörler belirlendikten sonra hangi yöntemin yapılacağına karar verilir.

Kızlık zarı açıldıktan sonra ancak cerrahi müdahale ile bütünlüğü sağlanabilmektedir. Kızlık zarı dikimi 2 şekilde yapılmaktadır.

  • Geçici kızlık zarı dikimi,
  • Kalıcı kızlık zarı dikimi.

Geçici kızlık zarı dikiminde işlemin yapılmasından sonra 1-7 gün içinde ilişkinin olması gereklidir. Bu dikim işlemiilişki olmadan 12 saat önce dahi yapılabilir. İşlemde kullanılan dikiş ipleri ince ve şeffaftır, ilişki esnasında hissedilmez, işlem 10-15 dk civarında sürer ve oldukça ağrısız ve kolay bir prosedürdür, hasta isteğine göre lokal veya sedasyon anestezi uygulanabilir.

Kalıcı kızlık zarı dikiminde ise en fazla kullanılan yöntem flep yöntemidir, işlem tercihen sedasyon anestezi ile yapılır, vajinanın da daraltılması genellikle işleme eklenir, 15-20 dk ‘lık bir işlemdi ve düğünden yada cinsel birliktelikten yaklaşık en erken 2 ay önce yapılmalıdır. İşlem yapıldıktan sonra 5 yada 10 yıl sonra olsa da ilk ilişkideki gibi kanama olacaktır.

Kalıcı Kızlık Zarı Yöntemleri

Kızlık zarı dikimi uzun süreli işlem ve kısa süreli işlem olarak iki şekilde yapılabilir. Kalıcı kızlık zarı dikiminde bir süre sınırı yoktur yani aradan yıllar geçse bile kızlık zarı bütünlüğünü korumaktadır. Bu nedenle uzun süreli onarım işlemine kalıcı kızlık zarı dikimi adı verilmektedir. Kalıcı kızlık zarı yöntemleri şunlardır;

  1. Flep yöntemi ile kalıcı kızlık zarı dikimi,
  2. Mikrocerrahi tekniği ile kalıcı kızlık zarı dikimi,
  3. Vajina daraltma ile birlikte kızlık zarının kalıcı dikimi,

1- Flep Yöntemi İle Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi

Kalıcı kızlık zarı dikiminde en sık kullanılan yöntem flep yöntemidir. Vajina alt duvarından üçgen şeklinde doku kaldırılır bu doku vajina üst yan duvara dikilir. Penisin vajinaya girmesi ile flepin yırtılması ve kanama amaçlanır.

2- Mikrocerrahi Tekniği İle Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarının ilişki sonrası yırtılan kenarları “Mikrocerrahi tekniği“ ile kesilerek yeniden bir araya getirilir, bu şekilde kızlık zarı anatomik bütünlüğü yeniden sağlanmış olur.

3- Vajina Daraltma İle Birlikte Kızlık Zarının Kalıcı Dikimi

Özellikle çok sayıda cinsel ilişki yaşamış, kürtaj, düşük ve doğum gibi jinekolojik durumlar yaşamış olan kadınlarda vajinanın ameliyatla daraltılması ile birlikte aynı seansta kalıcı kızlık zarı dikimi de yapılabilmektedir.

Kalıcı kızlık zarı dikimi için en uygun zaman adet bitimini takip eden dönemdir. Operasyon süresi ameliyatın şekline göre değişmekle birlikte ortalama 20-30 dk civarındadır. İşlem sedasyon ve lokal anestezi eşliğinde yapılır, işlem esnasında hasta herhangi bir ağrı acı hissetmez.

Operasyon sonrası 1-2 gün istirahat gerekli olur, ancak hekimin önerilerine mutlaka uymak ve 4-6 hafta süresince ağır spor aktivitelerinden, uzun süren kabızlıklardan,havuzdan,ağda ve lazerden kaçınmak gereklidir.

Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi Ne Zaman Yapılmalı?

Kalıcı kızlık zarı dikimi için en uygun dönem adet bitimini takip eden dönemdir. Ayrıca planlanmış bir cinsel ilişkiden en az 1,5-2 ay önce kalıcı kızlık zarı dikimi yapılmalıdır ki dokuların iyileşlemi tam olarak gerçekleşmiş olsun.

Kızlık Zar Dikimi Neden Yapılır?

Kızlık zarı dikimi işlemi en sıklıkla daha önceden cinsel ilişki yaşamış ancak daha sonradan pişman olmuş ve bu durumlarından dolayı pişmanlık duyan genç kızlara uygulanmaktadır. Bekaret onarımı ayrıca küçüklüğünde yanlışlıkla yada bir kaza sonucu travma olarak kızlık zarının yırtılması sonucunda yapılabilmektedir.

Çocukluk döneminde vajina içine para, boncuk, kalem gibi yabancı cisimlerin sokulması gibi durumlarda kızlık zarı bozulabilmektedir. Yine bir trafik kazası, bisikletten düşme gibi durumlar genital bölgeye tekme gibi şiddetli bir darbe alma, sert bir cisme çarpma gibi hallerde de kızlık zarı bazulabilmektedir.

Mastürbasyon esnasında dışarıdan temas kızlık zarına zarar vermezken içeriye bir cismin sokulması da kızlık zarını bozabilir. İstemli veya yukarıdaki gibi tüm istemsiz yada kaza hallerinde kızlık zarında yırtılmalar söz konusu olduğunda kişinin isteğine bağlı kalıcı kızlık zarı onarımı yapılmaktadır.

Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi Fiyatları

Kalıcı kızlık zarı dikimi fiyatları kızlık zarının yapısına, ek operasyon gerekip gerekmediğine, kullanılan malzemelere, anestezi tipine ve kliniğin fiyat politikasına göre değişmektedir.

Kalıcı kızlık zarı dikimi fiyatları Ankara da uygulanacak yönteme göre değişir. Flep yöntemi mikrocerrahi tekniğine göre daha kapsamlı bir operasyondur ancak her klinik ve hekimin kendi fiyat politikasını belirlemekte özgürdür.

Ayrıca Ankara’da kalıcı kızlık zarı dikimi fiyatları klinikten kliniğe, hekimden hekime değişmektedir. Çankaya, Çukurambar, Kızılay, Çayyolu, Etimesgut, Cebeci, Sincan, Ümitköy gibi semtler arasında kalıcı kızlık zarı dikimiortalama ücretleri değişkenlik gösterebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 29.09.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326