OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Merhaba bu haftanın konusu son derece sık kullanımı olan ertesi gün hapı, zannedilenin aksine bu yöntem bir doğum kontrol yöntemi değil. Diğer Yöntemler ile sıkıntıya düşülen zamanlarda, ki bunlar prezervatifin yırtılması veya çıkması, kullanılmakta olan doğum kontrol hapının üst üste 2 günden fazla unutulmuş olması, takvim metodu uygulamakta olan çiftlerde yumurtlama ihtimali dahilindeki günlerde ilişki yaşanması, başvurulan acil kontrasepsiyon yöntemi olarak kabul ediyoruz ertesi gün hapını.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Şimdi merak edenler için konuyu daha detaylıca en sık kullanılan Ella 30 mg Vlipristal asetat denilen progesteron türevi bir madde içeren bir preperattır. Etkisini birkaç şekilde gösterir.

  1. Yumurtlamayı engelleyerek,
  2. Sevix denilen rahim ağzı bölgesindeki mukus tıkacı kalınlaştırıp spermin geçişini engelleyerek,
  3. Rahim iç zarını incelterek döllenmiş yumurtanın tutunmasını engelleyerek.

Ne zaman almalıyım ?

Korunmasız veya başarısız korunma yöntemi uygulanan riskli bir durum söz konusu ise ertesi gün hapı kullanabilirsiniz, amaç yukarıdaki 3 yol vasıtası ileolası bir gebeliğim önüne geçmek. Önceden ilk 72 saat diyorduk ancak jenerasyon ilçlar 5 güne kadar etki göstemektedir. Püf noktası şu ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar fazla olmaktadır.

Ayda kaç kere ertesi gün hapı kullanabilirim?

Bu bir doğum kontrol metodu olmadığı için ayda birden fazla önermeyiz.

Peki yan etkisi var mıdır bu yan etki tehlikeli ve kalıcı mıdır?

Evet gördüğümüz bazı yan etkileri vardır ertesi gün hapının, en sık Gördüğümüz adet düzensizliğidir, gecikmeler, uzamış veya kısalmış Adetler, lekelenme tarzı kanamalar gibi, bunlar kalıcı ve tehlikeli değildir ancak Döngüyü 1-2 aylık bir dönem için bozabileceği için kadının cinsel hayatını ve psikolojisini etkileyebilmektedir. Diğer gördüğümüz yan etkile; baş ağrısı, baş dönmesi, ağrılı adet görme, kasık ağrıları, bazen de alerjik cilt reaksiyonları gibi. Unutulmaması gereken bir konu ertesi gün hapı sadece o ilişki için geçerlidir,3 gün sonraki ilişkiyi korumaz.

Diyelim ki ilacı aldıktan sonraki 3 saat içinde kustunuz, ne yapmalısınız. Öyle bir durumda ilaçtan bir tane daha almanız uygun olur.

Güncelleme Tarihi: 19.10.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326