OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

En Geç Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalınır?

En Geç Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalınır?

Kaç Yaşına Kadar Hamile Kalınır?

En geç kaç yaşına kadar hamile kalınır? sorusu kadınların en merak ettiği sorulardan biridir. Kadınların hangi yaşta hamile anne olmak isteyeceği bireysel bir karardır. Günümüz kadınları okul, iş, kariyer gibi sebeplerle anneliği ilerleyen yaşlara ertelemek durumunda kalabilmektedirler. Ancak yaşla birlikte artan infertilite sorunları nedeniyle yıllar ilerledikçe kadınlar için riskli dönemler başlayabilmektedir. Hamilelik şansının hangi yaşlara dek devam edeceği birçok kadın için merak konusudur

Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir. Tüp bebek yöntemleri ile 45 yaşın üzerinde gebelik elde etmek imkansıza yakındır.

Yumurtalık Rezervi Nedir? Azalması Ne Anlama Gelir?

Bir kız çocuğu doğduğu anda her iki yumurtalığında yaklaşık 4-6 milyon yumurta hücresi ile doğar, ergenliğe ulaştığında bunlardan 300-400 bini kalır, her ay adet kanaması ile 1 yumurta atılır ve kadın menopoza kadarki sürede yaklaşık 400-500 yumurtasını adet ile atar (atmadıkları döllenirve gebelik oluşur) 35 yaşından sonra yumurtaların parçalanma süreci hızlanmaya başlar ve menopoz başlangıcı ile tüm yumurtlama faaliyetleri sona erer.

Tabii ki bu rakamlar her kişide farklı olmaktadır. Bazı kadınlar çok erken menopoza girerken 50-55 yaşına kadar yumurtlama durmamış ve düzenli adet gören kadınlar da vardır.

Türkiyede genellikle 45-47 yaşlar arasındaki kadınlar menopoza girmektedir. Bu 40 yaşın altında gerçekleşirse erken menopoz denilmektedir. Menopoz bir durumdur ve anlık gelişen bir olay değildir yani kadın mevcut yumurtaları tamamen tükenene kadar ara ara düzensizlikler yaşadığı primenopozal bir dönem yaşar. İşte bu dönemdeki kadınların gebelik için çok beklememeleri ve en etkili tedavi yöntemini seçmeleri gerekir.

Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?

Yumurtalık rezervini ölçmek için birkaç yöntem kullanılır. Adetin3. Gün kanda bakılan FSH, E2 VE LH seviyeleri kadının mevcut durumu hakkında bilgi verir. Menopoz hormonu olarak da adlandırılan FSH hormonu overlerdeki yumurta sayısı azaldığında yükselmeye başlar.

Over rezervini ölçmenin bir diğer yolu adet gününden bağımsız kanda bakılan AMH (antimülerian) hormonudur1,5 değerin altındaki değerler over rezervinin azaldığını gösterir. Over rezervini değerlendirmek için kullanılan bir diğer yolda ultrason ile yumurtalıklarda gözlemlenen follikül sayısıdır.

İleri Yaş Gebelikleri Sakıncası Var Mıdır?

Yaşla birlikte over rezervinin azalması fizyolojik ve beklenen bir durumdur. Yumurta rezervinin azalması ile birlikte yumurtlama kalitesi de yaş ile azalır. Bu kalite azalması döllenme kapasitesini azaltırken aynı zamanda oluşabilecek olan gebeliklerde genetik bozukluk ihtimalini de artırmaktadır. Bununla beraber gebelik zorlaşırken düşük ihtimali ve sakat çocuk ihtimalleri de artmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 24.10.2023
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326