OP. DR. MÜGE AKSOY Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Müge Aksoy
0312 284 7326

Kürtaj Nedir?

Kürtaj veya daha doğru tabirle küretaj genel anlamda rahim içi istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir.

Tıbbi literatürde gebelik sonlandırma, gebelik terminasyonu yada dilatasyon-küretaj olarakta geçer. Halk arasında küretaj (kürtaj) kürtaş, kurtaş, kortaj yada çocuk aldırma gibi tabirlerle ifade edilir.

Küretaj aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Mesela hamile olmayıp uzamış, anormal adet kanamaları ile başvuran hastalarda da hem tanı hem tedavi amacıyla küretaj tekniği kullanılmaktadır.

Kürtaj Tarihçesi

Kürtaj çocuk aldırma anlamında kullanıldığında sadece tıbbi bir işlem olmaktan çıkar, sosyal, etik, psikolojik ve dini bir sürü bileşeni içerisinde barındırır.

Dünyanın her yerinde yıllardır kunuşulan ve yasalar ile sınırları belirlenmiş bir uygulamadır, tabiri caiz ise haktır.

Kürtaj dünyada çok farklı kısıtlamalarla izin verilen yada yasaklanan bir işlem. Kürtajın gebeliğin kaçıncı haftasına kadar yapılabileceği konusunda da ülkeler arasında farklılıklar bulunuyor. Ancak çarpıcı bir veri var ki kürtajı kısıtlayan ve kısıtlamayan ülkelerdeki kürtaj oranları birbirine çok yakın.

Bu durumda kürtajın yasaklandığı ülkelerde işlem illegal ve güvenli olmayan yerlerde yapıldığını gösteriyor.

Dünyada 73 ülkede kürtaj serbest iken 68 ülkede yasak Türkiye Cumhuriyetinde kürtaj gebeliğin 10. haftasında kadar yasaldır.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Rahim içindeki ceninin çeşitli yöntemlerle alınması işlemine kürtaj denir. Kürtaj istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılacağı gibi, istenen ama sağlık olduğu tespit edile gebeliğin sonlandırılması içinde yapılır.

Bebeğin kalp atımının durması, gebelikte sakıncalı ilaç kullanımı veya yüksek doz radyasyon maruziyeti gibi durumlarda, boş gebelik gibi embriyo oluşumunun hiç görülmediği durumlarda yada gebeliğin devamının annenin hayatını tehlikeye atacağı durumlarda da kürtaj gerekliği doğar.

Çocuk aldırma haricinde kürtaj işlemi rahim kalınlaşması olan kadınlarda, rahim kanseri tanısı koymak için biyopsi yapılması gerektiğinde ve anormal vajinal kanama ile gelen hastalarda kanamayı durdurmak ve doku tanısı elde etmek içinde yapılır.

Yasal Kürtaj Haftası

Gebelik tahliyesi amacı ile yapılan kürtajlarda yasal sınır son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır.

10. haftanın üzerinde isteğe bağlı gebelik sonlandırma ülkemizde yasal değildir. Ancak bebekte saptanmış ağır bir sakatlık varlığında yada gebeliğin devamının annenin hayatını tehlikeye atacağı durumlarda sağlık kurulu kararı ile gebelik sonlandırılır. 10. haftanın üzerinde kürtaj yapılırsa buna illegal kürtaj denir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj operasyonu önceden küret adı verilen sert metal aletlerle yapılırdır. Bu aletlerle rahim içi kazınırdı, zaten kürtaj kelimesinin anlamı kazımak demektir. Ancak bu yöntemle rahim aşırı kazınmaya bağlı iç duvarda zedelenme, yapışma riski ve rahimin delinme riski daha yüksek olduğu için şimdilerde kullanılmamaktadır.

Vakumlu Kürtaj

Günümüzde kürtaj daha çok vakum aspirasyon yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu teknik küret yöntemine göre çok daha az zarar verici bir yöntemdir.

Vakum aspirasyonla kürtaj tekniğinde, tek kullanımlık steril kanüller ile rahim ağzından rahim içine girilir ve negatif basınç sağlayan karmen adı verilen enjektör ile gebelik materyali çekilir. Bu işlem içerde doku kalmadığından emin olunana kadar, ultrason eşliğinde tekrarlanır ve yaklaşık 5-6 dakika sürer.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyat belirlenmesi her kliniğin ve hekimin kendi verdiği karar doğrultusunda oluşur. Burada kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olup olmaması, işlemin steril bir ortamda yapılıp yapılmadığı ve hekiminbu konudaki deneyimi ve yeterliliği fiyatı belirleyen asıl unsurlardır.

Kürtaj Ne kadar Sürer?

Kürtaj işlemi gebeliğin haftası ile bağlantılı olmakla birlikte yaklaşık 5-10 dakika arasında süren bir işlemdir. Gebelik haftası arttıkça süre doğal olarak uzamaktadır.

Sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapılan hastalarda hastanın alacağı hafif doz anestezi ve işlem sonrası dinlenme süresi göz önüne alınmalıdır. Bu tür anestezi ile kürtaj yapılan hastalarda işlem süresi aynıdır ancak işlemden sonra 15-20 dk’lık bir dinlenme süreside süreye eklenmelidir.

Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi ve Yapması Gerekenler

Kürtaj ameliyat kabul edilmez ancak cerrahi müdahale olarak kabul edilmesi gereken bir işlemdir. Konusunda ehil ve tecrübeli kişiler tarafından sterilite kurallarına uyulduğunda riski yok denecek kadar azdır.

Kürtaj olmaya gelirken sedasyon tipi anestezi uygulanacak hastaların mutlaka, 4-6 saat öncesinden yeme ve içmesi bırakması gerekmektedir. Sigara kullanan kişiler işlemden önce 4-6 saat sigara içmemelidir. İşlemin yapılacağı merkeze gelirken tercihen yanında yardımcı olacak bir yakını ile gelmek uygun olur.

İşlemden önce kan uyuşmazlığı açısından kan grubu bilgisi gereklidir. Son olarak kan sulandırıcı kullanıyorsa işlemden önce ilacın alınmaması önerilir.

Kürtaj sonrası neler yapılmalı? nelere dikkat edilmeli?

  • Kürtaj işleminden 1-2 saat sonra normal yeme içime yapılabilir. Aynı gün çok bulantı yapan gıdalarda uzak durmakta fayda var.
  • İşlem sedasyon anestezi ile yapıldır ise 6-8 saat araç kullanmak gibi dikkat gerektiren aktviteler yapılmamalı.
  • Doktorun verdiği ilaçlar (antibiyotik ağ kesici vs.) eksiksiz kullanılmalı, varsa kan uyuşmazlığı iğnesi kürtaj işlemi izleyen ilk 72 saat içinde yapılmalı.
  • İlk 1 hafta 10 gün adet ağrısı gibi ağrı ve çok fazla olmamakla birlikte bir miktar kanama belirlenen bir durumdur.
  • Çok fazla kanama yada ağrı varsa işlem yapılan merkeze ulaşmak uygun olur.
  • Kürtaj işlemi sonrası hiç kanama olmama anormal bir durum değildir, endişenlemeyi gerektirmez.
  • İşlemden yaklaşık 2 hafta sonra kontrole gitmek gerekir.
  • Cinsel ilişki kürtaj işlemini takip eden ilk 2 hafta önerilmez.
  • Kürtaj sonrası aynı gün ayakta duş alınabilir ancak küvet, jakuzi, havuz kullanımı için 2 hafta beklemek gerekir.
  • İşlem yapılan günün ertesi gün kadın işe gidebilir.
  • Antibiyotik kullanımı boyunca alkol alınması önerilmemektedir.
  • Kürtaj takip eden 4-6 hafta sonrasında ilk adet kanaması olur, bazılarında azalma olabilir, beklenen bir durumdur.

Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi ?

Düşük yani abortus gebelik materyalini kendliğinden vücut tarafından atılması demektir. Tam veya kısmi olabilir.

Tam düşükte (komplet abortus) rahim içinde gebelik dokunun bir kısmı kalır. Bu kalan doku kendiliğinden 1-2 gün içerisinde düşmez ise kürtaj işlemi gerekir. Çünkü kalan doku yeni bir rahim iç zarı gelişiminin engelleyeceği gibi rahim içinde enfeksiyona maruz kanamalr ve yapışıklıklarda yol açabilir.

Kürtajın Riskleri Nelerdir ?

Deneyimli ve bilgili kişiler tarafından doğru teknik kullanılarak (vaku aspirasyon) yapılan kürtajın risk neredeyse yok denecek kadar azdır ancak yinede cerrahi bir işlem olduğundan bazı risklerden bahsetmek uygun olur.

  1. Rahim içinde enfeksiyon gelişimi,
  2. Rahim delinmesi,
  3. Parça kalması,
  4. Kanama,
  5. Fazla kazınmaya bağlı rahim içinde yapışıklıklar (asherman sendromu),
  6. Gebeliğin alınamaması,
  7. Anesteziye bağlı komplikasyonlar.

Bunların neredeyse tamamı önlenebilir komplikasyonlardır. Steril ortama uyulduğu takdirde, her hastaya farklı kanül kullanıldığında, işlem öncesi esnasında ve sonrasında ultrason ile rahim içi değerlendirildiğinde, işlem sonrası uygun antibiyotik kullanıldığında bu sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz yok denecek kadar azdır.

Devlet Hastanesinde Kürtaj

18 yaşını geçen ve gebeliği 10 haftanın altında olan her kadının gebeliğini sonlandırma yasal hakkı vardır. Bekar kadınlarda partnerin izni gerekli değilken evli kadınlarda kürtaj işlemi öncesi eşinin onayı gereklidir. Devlet hastanesinde de, özel kliniklerde olduğu gibi aynı işlem aynı prosedürler çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj Nedenleri

Kürtaj kelimesinin anlamı kürete etmek kazımak anlamına gelir. Esnasında işlemin tekniğini anlatan bir terimdir. Gebelik sonlandırılması bu yöntem ile yapıldığı için yaygın olarak bu anlamda kullanıla gelmektedir. Ancak kürtaj işlemi bazen gebeliğin olmadığı durumlarda da başvurulan bir teknik uygulamadır.

Şöyle ki adet düzensizliği, anormal vajinal kanama yaşayan kadınlar, rahim kalınlığı tespit edilen menopoz öncesi ve sonrası akdınlarda rahim içinden biyopsi yapıp tanı koymak amacı ile yada çok yoğun kanamaları olan kadınlarda aşırı çoğalmış rahim iç zarı tabakasının çıkartmak ve kanamayı durdurmak için tedavi amacıyla kürtaj tekniği kullanımı oldukça yaygındır.

BU SAYFA BİLGİLELENDİRME SAYFASIDIR

Bu sayfada yer alan bilgiler hiçbir tıbbi işleme veya evde uygulamaya dayanak oluşturmaz. Kadın doğum ve jinekolojik konularda bilgilendirme amaçlı kişisel blog niteliğinde, reklam/tanıtım amacı gütmeyen, ticari nitelikte olmayan bir web sitesidir.

Güncelleme Tarihi: 30.01.2024
Op. Dr. Müge Aksoy
Editör
Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formu
OP. DR. MÜGE AKSOY
1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara Türkiye
Tüm Fotoğraflar
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 284 7326